Kesihatan

Indeks Berat Badan Sebagai Diagnosis Obesiti

0 153

Kita hari ini digembar gemburkan dengan H1N1, penyakit pernafasan yang semakin dahsyat menjangkiti seluruh dunia dan mencemaskan kita. Tapi kita terlupa dan terlepas pandang penyakit yang sudah lama menular di seluruh dunia iaitu Obesiti dan penyakit-penyakit yang berkaitan dengannya.

WHO mengklasifikasikan penyakit kepada dua klasifikasi besar iaitu penyakit berjangkit (communicable disease) dan penyakit tidak berjangkit (non-cummnicable disease).
Penyakit seperti kencing manis dan darah tinggi tidak berjangkit tetapi ia adalah sangat endemik dan menular seluruh dunia. Statistik tahun 1996, di Malaysia, 8 orang mengidap kecing manis dalam setiap 100 orang rakyat Malaysia. Itu 13 tahun yang lalu, sekarang mungkin meningkat.

Justeru, pencegahan itu sangat penting sebelum ia melarat menjadi penyakit.
BMI adalah ukuran objektif yang boleh dimanfaatkan untuk menentukan tahap risiko seseorang untuk menghidap penyakit seperti kencing manis dan darah tinggi.
Kebanyakan masyarakat sudah sinonim dengan BMI tetapi dari segi aplikasi BMI dalam kehidupan itu masih kurang. BMI perlu dijadikan ukuran objektif sebagai rujukan untuk menentukan tahap kesihatan seseorang.

Mungkin ada yang menyatakan bahawa mereka sihat walaupun BMI mereka menunjukkan mereka adalah obese. Perlu kita ingat bahawa mencegah itu lebih baik dari mengubati. Dengan mengawal ukuran BMI, risiko utk kita mendapat penyakit itu lebih rendah. Jangan sampai sudah di diagnosa mengidap kencing manis, baru nak mengubah cara hidup, ia pastinya sangat sukar.

Apa itu BMI?
BMI adalah singkatan kepada Body Mass Index atau dalam Bahasa Malaysia dikenali sebagi indeks jisim tubuh.
BMI adalah ukuran objektif yang digunakan untuk mengkalisifikasikan seeorang itu sama ada obese atau tidak.

Apa pentingnya mengetahui obese atau tidak?
Obesity akan mempengaruhi risiko seeorang itu untuk mendapat penyakit. Obesiti ialah simpanan lemak berlebihan berbanding jisim tubuh teras (lean body mass). Simpanan lemak berlebihan boleh menyebabkan risiko seseorang untuk mendapat penyakit seperti kencing manis dan darah tinggi meningkat.

Bagaimana mengira BMI?
Formula BMI ialah berat dalam kilogram (kg) dibahagikan dengan kuasa dua tinggi dalam unit meter.

Ukuran: (berdasarkan kepada WHO)
< 18 =” kurang”> 18 – 25 = normal
> 25 = obesiti

Bagaimana hendak mengawal BMI pada paras normal?
Secara umumnya, ketinggian seseorang tidak akan bertambah apabila mencecah umur 20 tahun. Bagi perempuan, mereka mencapai tahap ketinggian maksima lebih awal dari itu. Oleh itu, di dalam formula tersebut, ketinggian adalah sesuatu yang malar. Apa yang boleh diubah ialah berat tubuh.
2 faktor yang mempengaruhi ialah pemakanan (input) dan aktiviti seharian (output). Seseorang itu perlu mengawal pemakanan dan menjalani aktiviti seharian yang aktif untuk memastikan keseimbangan tubuh dan mengelakkan obesiti.
Mungkin akan disentuh isu pemakanan dan aktiviti dalam artikel yang lain, insyaAllah.

Sungguhpun demikian, BMI mungkin sesuai untuk digunakan untuk kebanyakan orang, tetapi ia bukanlah ukuran yang paling tepat dalam menentukan kadar lemak dalam tubuh. Banyak lagi teknik ukuran lain yang boleh digunakan tetapi untuk tatapan kali ini, BMI adalah topik yg terbaik untuk disentuh, memandangkan ia sinonim dan mudah untuk dikira.

Marilah menjaga kesihatan. Cegah sebelum terlambat. Ayuh, jaga pemakanan dan mari bersukan dalam riadah berkala PEMBINA DHL. Akal yang sihat terletak pada tubuh badan yang kuat!

Naim Yaakob
PEMBINA DHL
Pelajar Perubatan PPUKM

Related Posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Jom Sertai PEMBINA

Artikel terbaru

  • Promosi Konvokesyen Dengan Cara Tarian Bukan Ciri Mahasiswa

    Bulan Oktober dan November menjadi saat yang menggembirakan bagi mahasiswa yang bergraduan setelah berjaya menamatkan pembelajarannya di universiti. Majlis konvokesyen bertambah meriah dengan beberapa aktiviti, pameran dan jualan yang diadakan serta penglibatan para pensyarah, keluarga dan saudara mara. Namun, adakah aktiviti seperti tarian yang diadakan oleh mahasiswa di Universiti Utara Malaysia (UUM) baru-baru ini sesuai…

  • 4 Mac Hilangnya Seorang Wira Islam, Palestin

    TANGGAL 4 Mac 1193 umat Islam telah kehilangan seorang pemerintah, ketua angkatan tentera yang telah melakar sejarah besar buat umat Islam. Salahuddin Al Ayubi nama yang tidak asing bagi umat Islam yang terkenal sebagai Sang Penakluk. Kata-katanya pernah dirakamkan sebagai tunjang kepada kebangkitan semangat umat Islam untuk berjihad. Umurnya mencecah 14 tahun, beliau telah menjadi…

  • Jangan Kau Lupa Peristiwa Hitam 3 Mac 1924!

    Sudah 94 tahun berlalu peristiwa hitam yang memberi luka yang dalam buat umat Islam. Detik bersejarah ini telah merakam pengakhiran bagi sistem khalifah yang sudah berdiri teguh sejah sekian lama. Sultan Abdul Hamid II merupakan khalifah yang kuat menahan empayar Turki yang hendak dirakus oleh dunia Eropah ketika itu telahpun digulingkan. Dalang yang mengkucar-kacirkan Empayar…

Ini Wilayah PEMBINA

Ikuti Pembinabangi

Anda semua dijemput untuk melawat laman facebook, twitter, flickr dan youtube pembinabangi untuk mengikuti perkembangan terbaru dan lebih lanjut maklumat tentang kami.

isikan alamat emel anda untuk sentiasa mengikuti perkembangan Pembina Bangi