Kesihatan

Ubat yang merosakkan

0 55

Artikel kali ini menyentuh tentang pengalaman penulis ketika berada dalam pengajian tahun 3 sebagai pelajar perubatan. Mudah-mudahan dapat diambail pengajaran dan manfaat supaya tahap pengetahuan masyarakat dapat dipertingkatkan seterusnya dapat mengelakkan penyakit-penyakit yang boleh dicegah (preventable disease).

Seorang pelajar yang berumur sekitar 17 tahun, belajar di politeknik di salah sebuah negeri di utara Malaysia dimasukkan ke dalam wad setelah mengadu tidak dapat buang air kecil dan kakinya semakin membengkak.

Doktor pakar buah pinggang (nephrologist) yang bertugas ketika itu berkata pesakit ini mengalami kegagalan buah pinggang kesan daripada pengambilan ubat yang salah dan memerlukan pembedahan untuk pemindahan buah pinggang (renal transplant).

Doktor pakar ketika itu meminta saya membawa pesakit berjumpa dengan seorang pesakit lain yang telah menjalani pemindahan buah pinggang untuk bertanya bagaimana taraf kehidupan (quality of life) selepas menjalani pembedahan tersebut.

Ketika dalam perjalanan membawa pesakit itu, saya sempat bertanya, bagaimana beliau boleh mendapat masalah kegagalan buah pinggang untuk berfungsi sedangkan beliau masih muda, tidak ada sebarang penyakit buah pinggang keturunan dan tidak ada penyakit-penyakit lain.


Beliau menerangkan, ayah beliau mempunyai penyakit Gout, (tinggi paras asid urik dalam darah) yang boleh menyebabkan sakit batu karang serta bengkak tangan dan kaki. Ayah beliau sedang menjalani rawatan untuk penyakit tersebut. Pada suatu hari, beliau mengadu mengalami sakit di bahagian kaki. Ayah beliau terus menyatakan bahawa beliau juga mengidap Gout dan memberi makan ubat yang sama. Ubat penyakit Gout, mempunyai kesan menghilangkan sakit (pain killer). Kesannya, pelajar itu rasa sakitnya hilang dan yakin dengan diagnosis yang diberikan oleh bapanya. Kesannya, mreka berdua makan ubat yang sama secara berterusan.

Bila saya tanya, macam mana boleh dapat ubat Gout daripada farmasi sedangkan beliau tiada preskripsi doktor, beliau berkata beliau menggunakan preskripsi bapanya. Akhirnya, si anak mengalami kegagalan fungsi buah pinggang kerana ubat yang digunakan tidak bersesuaian dengannya.

Isu-isu pengajaran

Tugas untuk men’diagnose’ sesuatu penyakit harus diberikan kepada doktor terlebih dahulu kerana mereka dilatih untuk mengesan penyakit (paling kurang penyakit-penyakit biasa). Saya tidak menyatakan bahawa tidak boleh berjumpa dengan pakar-pakar yang bukan doktor, tetapi setidak-tidaknya berjumpa lah doktor dahulu untuk kita mengeluarkan (exclude) penyakit-penyakit yang biasa (common) daripada senarai kemungkinan.

Setiap ubat mempunyai kesan rawatan (theraputic effect) dan kesan sampingan (side effect). Justeru, untuk mengambil ubat, nasihat doktor dan ahli farmasi adalah penting supaya kesan toksid daripada ubat-ubatan dapat dielakkan. Seseorang pesakit tidak boleh menggunakan preskripsi ubat orang lain untuk mendapatkan ubat untuk dirinya kerana penyakit yang dialami mungkin berbeza walaupun simptom-simptom yang dihadapi sama.

Mudah-mudahan coretan pengalaman ini dapat memberikan manfaat kepada pembaca seterusnya diambil manfaat bagi menjauhi penyakit-penyakit yang boleh dielakkan. Sesungguhnya mencegah itu jauh lebih baik daripada merawat.


Naim Yaakob

PEMBINA DHL
Pelajar Perubatan PPUKM

Related Posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Jom Sertai PEMBINA

Artikel terbaru

  • Budaya Pengasingan Kelas Antara Pelajar: Satu Pandangan

    BANGI, 9 Rabiulakhir 1439H, Khamis – Persatuan Belia Islam Nasional (Pembina) menyokong hasrat Kementerian Pendidikan untuk menghentikan budaya pengasingan kelas antara pelajar bermula 2019. Presiden Pembina, Eqwan Roslan, bagaimanapun berharap keberkesanan pelaksanaan langkah itu untuk jangka masa panjang juga perlu diberi perhatian. Beliau tidak dinafikan usaha untuk mengelakkan jurang antara murid merupakan salah satu inisiatif yang…

  • “Isu Solat Berjemaah, Di manakah kita?”

    “Dan dirikanlah kamu solat dan keluarkanlah zakat, dan rukuklah kamu semua (berjemaah) bersama-sama orang-orang yang rukuk.” (Surah al-Baqarah ayat 43) Solat sememangnya menjadi tiang peneguh yang menjadi aset utama keluhuran agama Islam. Sejak dari kecil lagi anak-anak Muslim sepatutnya diajar untuk mendirikan solat kerana masa ini adalah masa yang sangat berharga buat mereka. Selari dengan…

  • Remaja dan Rokok?

    Isnin lepas, hatiku tergerak untuk singgah makan pada waktu tengah hari di salah sebuah restoran mamak di Sri Serdang. Kebetulan pada waktu itu juga beberapa orang adik-adik yang bersekolah pada sesi pagi singgah makan di restoran yang sama. Tampak pada gaya mereka akan kekemasan rambut yang disikat rapi, baju kemejanya kekal tuck in, dan tali…

Ini Wilayah PEMBINA

Ikuti Pembinabangi

Anda semua dijemput untuk melawat laman facebook, twitter, flickr dan youtube pembinabangi untuk mengikuti perkembangan terbaru dan lebih lanjut maklumat tentang kami.

isikan alamat emel anda untuk sentiasa mengikuti perkembangan Pembina Bangi