Berita Utama, Isu Semasa

KENYATAAN RASMI PEMBINA BERKENAAN SITUASI DI MYANMAR

0 12

rakhine-man-weapon_2245188k

 

1. Pihak kerajaan Mynmar telah mengisytiharkan darurat merujuk kepada kekacauan terbaru yang mengakibatkan seramai 25 orang terkorban. Pengisytiharan ini menjelaskan bahawa wujudnya konflik yang serius dan tidak terkawal oleh pihak kerajaan.

2. Berdasarkan beberapa sumber berita, kekacauan tersebut berpunca daripada kes rogol wanita Buddha sehingga melibatkan pertembungan antara dua agama iaitu Buddha dan Islam. Kes ini sepatutnya dibawa ke mahkamah untuk diadili tetapi akibat tindakan radikal dan tidak matang oleh beberapa pihak sehingga mencetuskan kemusnahan yang lebih besar.

3. Pertembungan antara Islam dan kufur akan sentiasa berlaku kerana dimana-mana itu adalah sunnatullah. Perkara yang sama juga berlaku sewaktu pertembungan Islam dan Kristian di Aceh dan dibeberapa negeri lain. Kerana itu ummat Islam perlu sentiasa berwaspada dan mengukuhkan kesepakatan antara ummat Islam.

4. Kita menyeru agar ummat Islam mendoakan kesejahteraan saudara seagama kita di Mynmar agar mereka beroleh kemenangan, keselamatan, kesabaran dan kekuatan dalam menghadapi situasi getir di negara mereka. Sesungguhnya kemenangan dan pertolongan Allah itu bersama-sama orang yang beriman.

5. PEMBINA juga menyeru agar negara-negara Islam bersatu dan memberi bantuan kepada ummat Islam di Mynmar dalam apa jua bentuk. Sekiranya benar ummat Islam di sana ditindas maka negara-negara Islam perlu memberi tekanan kepada kerajaan Mynmar untuk menyelesaikan krisis tersebut dengan segera.

6. PEMBINA menolak campur tangan kuasa asing terutamanya Amerika Syarikat yang sentiasa mengintai peluang untuk mencampuri urusan pentadbiran negara lain dan menjadikan kekacauan sebagai alasan campur tangan. Kes-kes sebelum ini membuktikan campur tangan Amerika hanya mengundang musibah yang lebih besar seperti di Afganistan dan Iraq.

Sumber: PERSATUAN BELIA ISLAM NASIONAL

Related Posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Jom Sertai PEMBINA

Artikel terbaru

  • Promosi Konvokesyen Dengan Cara Tarian Bukan Ciri Mahasiswa

    Bulan Oktober dan November menjadi saat yang menggembirakan bagi mahasiswa yang bergraduan setelah berjaya menamatkan pembelajarannya di universiti. Majlis konvokesyen bertambah meriah dengan beberapa aktiviti, pameran dan jualan yang diadakan serta penglibatan para pensyarah, keluarga dan saudara mara. Namun, adakah aktiviti seperti tarian yang diadakan oleh mahasiswa di Universiti Utara Malaysia (UUM) baru-baru ini sesuai…

  • 4 Mac Hilangnya Seorang Wira Islam, Palestin

    TANGGAL 4 Mac 1193 umat Islam telah kehilangan seorang pemerintah, ketua angkatan tentera yang telah melakar sejarah besar buat umat Islam. Salahuddin Al Ayubi nama yang tidak asing bagi umat Islam yang terkenal sebagai Sang Penakluk. Kata-katanya pernah dirakamkan sebagai tunjang kepada kebangkitan semangat umat Islam untuk berjihad. Umurnya mencecah 14 tahun, beliau telah menjadi…

  • Jangan Kau Lupa Peristiwa Hitam 3 Mac 1924!

    Sudah 94 tahun berlalu peristiwa hitam yang memberi luka yang dalam buat umat Islam. Detik bersejarah ini telah merakam pengakhiran bagi sistem khalifah yang sudah berdiri teguh sejah sekian lama. Sultan Abdul Hamid II merupakan khalifah yang kuat menahan empayar Turki yang hendak dirakus oleh dunia Eropah ketika itu telahpun digulingkan. Dalang yang mengkucar-kacirkan Empayar…

Ini Wilayah PEMBINA

Ikuti Pembinabangi

Anda semua dijemput untuk melawat laman facebook, twitter, flickr dan youtube pembinabangi untuk mengikuti perkembangan terbaru dan lebih lanjut maklumat tentang kami.

isikan alamat emel anda untuk sentiasa mengikuti perkembangan Pembina Bangi