Akademik, Beliawanis, Isu Semasa

Hari Ini dan Semalam: Pengajaran Buat Kita

0 52
bigstockphoto_stress_asian_scholar_5099246
Cemas membaca berita di Sinar Harian semalam berkenaan dengan pelajar perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang disahkan meninggal dunia akibat tertekan dan stres. PEMBINA UKM mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa di atas musibah yang berlaku.
Dr. Zainur Rashid, Pensyarah dari International Medical University (IMU) berkata, “ini bukanlah kisah yang pertama kerana telah ada beberapa kes yang berlaku sebelum ini di beberapa tempat yang lain. Itu tidak termasuk di kalangan mereka yang menghidap kemurungan (depression) dan terpaksa dirawat pakar psikiatri disebabkan tidak boleh menjalani kerjaya yang mulia tetapi cukup membebankan.”
Beliau berkata lagi, “pengajaran kepada kita semua terutamanya kepada para ibu bapa agar melihat dan menilai perkembangan anak-anak yang sedang membesar dengan hati yang terbuka. Kita boleh menggalakkan anak-anak kita menceburi apa-apa bidang kerjaya yang baik dan dalam masa yang sama kita harus memastikan kesesuaian dan kemampuan anak-anak kita yang akan bergelumang dengan kerjaya tersebut di sepanjang hidupnya.”
Setiap bidang kerjaya mempunyai syarat dan keperluannya yang tersendiri dan tidak semuanya sesuai dengan minat dan kemampuan anak-anak kita yang berbeza di antara satu sama lain. Pesanan beliau, “pilihan hidup ini sebenarnya sangatlah luas dan buatlah pilihan dengan hati yang terbuka dan jangan lupa untuk berusaha gigih, rajin berdoa dan kemudian bertawakkal kepada-Nya.”
Walau bagaimanapun, sebagai mahasiswa, kita harus tahu akan pengurusan emosi yang sebaiknya untuk berhadapan dengan pelbagai situasi. Sebagai seorang Muslim pula, berdoa merupakan senjata bagi memohon pertolongan Allah. Amalan-amalan yang boleh mendekatkan diri kita kepada Allah juga perlu diamalkan supaya setiap saat kehidupan kita mendapat perlindungan dari-Nya.
Akhir kalam, tulisan ini bukanlah berniat untuk mengaibkan sesiapa akan tetapi ia merupakan suatu pengajaran buat kita agar sentiasa memandang masa hadapan dan berhati-hati agar kita tidak menyesal dikemudian hari. PEMBINA UKM sekali lagi mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa dan semoga mereka diberikan kekuatan dan ketabahan di atas musibah yang berlaku.

Sila klik berita di sini: http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/pelajar-perubatan-ditemui-mati-1.219293#.Un7MxAJpldo.facebook

‘Meneraju Arus Mahasiswa’

 

Nurul Hajjar Atan
JK Media dan Promosi
PEMBINA UKM

Related Posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Jom Sertai PEMBINA

Artikel terbaru

  • Promosi Konvokesyen Dengan Cara Tarian Bukan Ciri Mahasiswa

    Bulan Oktober dan November menjadi saat yang menggembirakan bagi mahasiswa yang bergraduan setelah berjaya menamatkan pembelajarannya di universiti. Majlis konvokesyen bertambah meriah dengan beberapa aktiviti, pameran dan jualan yang diadakan serta penglibatan para pensyarah, keluarga dan saudara mara. Namun, adakah aktiviti seperti tarian yang diadakan oleh mahasiswa di Universiti Utara Malaysia (UUM) baru-baru ini sesuai…

  • 4 Mac Hilangnya Seorang Wira Islam, Palestin

    TANGGAL 4 Mac 1193 umat Islam telah kehilangan seorang pemerintah, ketua angkatan tentera yang telah melakar sejarah besar buat umat Islam. Salahuddin Al Ayubi nama yang tidak asing bagi umat Islam yang terkenal sebagai Sang Penakluk. Kata-katanya pernah dirakamkan sebagai tunjang kepada kebangkitan semangat umat Islam untuk berjihad. Umurnya mencecah 14 tahun, beliau telah menjadi…

  • Jangan Kau Lupa Peristiwa Hitam 3 Mac 1924!

    Sudah 94 tahun berlalu peristiwa hitam yang memberi luka yang dalam buat umat Islam. Detik bersejarah ini telah merakam pengakhiran bagi sistem khalifah yang sudah berdiri teguh sejah sekian lama. Sultan Abdul Hamid II merupakan khalifah yang kuat menahan empayar Turki yang hendak dirakus oleh dunia Eropah ketika itu telahpun digulingkan. Dalang yang mengkucar-kacirkan Empayar…

Ini Wilayah PEMBINA

Ikuti Pembinabangi

Anda semua dijemput untuk melawat laman facebook, twitter, flickr dan youtube pembinabangi untuk mengikuti perkembangan terbaru dan lebih lanjut maklumat tentang kami.

isikan alamat emel anda untuk sentiasa mengikuti perkembangan Pembina Bangi