Belia dan Masyarakat, Bicara Pimpinan, Isu Semasa

Konsert FMFA: Hiburan Melampau Merugikan Masa Depan Negara

0 852

FA_PCON_A3_121105-01-Medium-1024x724

Hari ini negara digemparkan dengan peristiwa sedih dan duka akibat kehilangan pesawat MH370. Namun, amat menduka citakan sekali apabila konsert Future Music Festival Asia (FMFA) telah berlangsung baru-baru ini tanpa mengambil kira sensitiviti masyarakat yang saat ini mengkhuatiri kehilangan pesawat MH 370.

Bertambah malang lagi apabila konsert tersebut telah mengorbankan 6 nyawa penonton akibat pengambilan dadah dan alkohol secara berlebihan. Ini adalah suatu kerugian kepada masyarakat terutamanya golongan belia yang seharusnya didedahkan dengan program-program yang berunsurkan pembinaan jati diri dan rohani.

Kecenderungan golongan belia kepada hiburan yang melampau memberi kesan yang buruk kepada masa depan negara kerana mereka adalah pewaris kepimpinan negara pada masa hadapan. Konsert yang telah berlangsung baru-baru ini jelas menunjukkan suatu petanda yang negatif kepada pembentukkan jati diri golongan belia hari ini.

Sikap penganjur yang tidak melihat kepada sensitiviti isu ini seharunya diambil tindakan penuh oleh Kementrian Belia dan Sukan untuk menangani masalah ini daripada terus berulang. Penganjuran konsert hiburan seperti ini sudah tentu sahaja membuka ruang kepada masaalah sosial dalam kalangan belia.

Hari ini kita sudah cukup digemparkan dengan kes-kes zina, buang bayi, rogol, bunuh dan sebagainya. Apakah telah berlakunya kebuntuan terhadap penyelesaian masalah seperti ini sehinggakan penganjuran konsert hiburan tidak pernah di ambil tindakan?

Sikap segelintir pihak yang ingin mencari populariti dengan menganjurkan program-program hiburan melampau seperti ini tidak selayaknya mendapat tempat di mata masyarakat. Apakah motif sebenar dan pencapaian yang ingin dicapai melalui penganjuran program seperti ini?

Adakah kesan akhir daripada penganjuran program hiburan seperti ini dapat mengeluarkan belia daripada kemelut gejala sosial yang tidak berkesudahan? Atau adakah ianya menambahkan kekusutan dan kecelaruan terhadap gejala sosial dalam kalangan belia?

Ini adalah persoalan yang perlu dijawab oleh pihak penganjur mahupun pihak kementerian.

Penganjuran program hiburan seperti ini seharusnya dihentikan dan tidak perlu dibazirkan nyawa dan masa depan belia. Tambahan pula, penganjuran program “Pink Dot” yang telah lama berlangsung di Singapura tidak seharusnya dibawa masuk ke dalam negara.

Program tersebut jelas mempromosi LGBT dan ini merupakan suatu gejala yang amat buruk kepada golongan belia. Sebelum ini telah diwar-warkan bahawa penganjuran program tersebut akan dijalankan di Pulau Pinang dalam masa terdekat.

Kementrian Belia dan Sukan (KBS) sewajarnya menghalang penganjuran program tersebut dari terus berlangsung agar belia tidak dibebankan lagi dengan kecelaruan budaya LGBT.

Islam tidak pernah mengharamkan hiburan asalkan hiburan itu tidak membawa mudarat kepada masyarakat. Biarlah hiburan itu hiburan yang mendidik dan bukan hiburan yang membinasakan.

Negara hari ini didedahkan dengan pelbagai bentuk hiburan yang melampau seperti K-POP, hard rock, Metallica dan sebagainya. Sudah tentu golongan belia akan mudah cenderung dan tertarik kepada hiburan seperti itu kerana ianya menyajikan kelalaian dan kenikmatan yang melampaui batas.

Sudah semestinya Islam melarang hiburan berbentuk seperti ini kerana wujudnya pencampuran lelaki dan wanita dan mendatangkan mudarat melebihi kebaikan. Pihak kementrian perlu peka dan memastikan perkara ini diambil perhatian serius.

KBS juga seharusnya mempromosi dan menggalakkan program-program yang berbentuk pembinaan jati diri dan rohani terhadap golongan belia daripada terus membenarkan hiburan melampau mendapat tempat pada gologan belia.

Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) amat komited dan akan bekerjasama dengan pihak kementrian dalam membangunkan program-program yang membina jati diri dan rohani belia. Hasrat yang ingin dicapai oleh PEMBINA adalah untuk melahirkan golongan belia yang memiliki jati diri dan rohani yang tinggi dan juga cemerlang dalam pencapaian-pencapaian di peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa.

 

 

AZLAN

Muhammad Noorazlan B. Abd Azis,
Timbalan Pengerusi PEMBINA Bangi

Related Posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Jom Sertai PEMBINA

Artikel terbaru

  • “Isu Solat Berjemaah, Di manakah kita?”

    “Dan dirikanlah kamu solat dan keluarkanlah zakat, dan rukuklah kamu semua (berjemaah) bersama-sama orang-orang yang rukuk.” (Surah al-Baqarah ayat 43) Solat sememangnya menjadi tiang peneguh yang menjadi aset utama keluhuran agama Islam. Sejak dari kecil lagi anak-anak Muslim sepatutnya diajar untuk mendirikan solat kerana masa ini adalah masa yang sangat berharga buat mereka. Selari dengan…

  • Remaja dan Rokok?

    Isnin lepas, hatiku tergerak untuk singgah makan pada waktu tengah hari di salah sebuah restoran mamak di Sri Serdang. Kebetulan pada waktu itu juga beberapa orang adik-adik yang bersekolah pada sesi pagi singgah makan di restoran yang sama. Tampak pada gaya mereka akan kekemasan rambut yang disikat rapi, baju kemejanya kekal tuck in, dan tali…

  • SUDUT PANDANG MAHASISWA : HUDUD DAN RUU AKTA 355; DI MANAKAH KEADILANNYA?

    Baru-baru ini Malaysia digemparkan dengan isu Rang Undang-undang (RUU) Akta 355 yang diusulkan oleh Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Dewan Parlimen tempoh hari sekali gus menimbulkan beberapa respon yang baik mahupun buruk daripada pelbagai lapisan masyarakat malah isu tersebut turut membangkitkan isu hudud semula. Maka kami sebagai mahasiswa muslim juga tidak ketinggalan dalam mengambil…

Ini Wilayah PEMBINA

Ikuti Pembinabangi

Anda semua dijemput untuk melawat laman facebook, twitter, flickr dan youtube pembinabangi untuk mengikuti perkembangan terbaru dan lebih lanjut maklumat tentang kami.

isikan alamat emel anda untuk sentiasa mengikuti perkembangan Pembina Bangi