Aktiviti, Belia dan Masyarakat, Berita Utama

Semakin Ramai Belia Menunjukkan Solidariti Bersama Palestin

0 157

EM4B8842

PUTRAJAYA, 23 Ogos – Semperna kempen Bulan Kemarahan Ummah, Aman Palestin dengan kerjasama Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) dan Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) telah mengadakan ‘Flashmob Gaza’ di Dataran Putra, Putrajaya, semalam.

Kira-kira seramai 200 orang awam hadir menyaksikannya sebagai tanda sokongan dan solidariti terhadap Palestin. Acara ini bertujuan memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai kezaliman rejim Zionis terhadap umat Islam di Palestin.

Di samping itu, ia juga menjadi platform menarik bagi golongan belia untuk menyatakan solidariti mereka terhadap umat Islam Palestin dengan melibatkan diri dalam acara sedemikian. Flashmob ini telah dijayakan oleh seramai 40 orang sukarelawan dari kalangan belia dan beliawanis IPT.

Sepanjang acara ini berlangsung, orang awam juga diingatkan agar meneruskan usaha memboikot produk-produk yang memberi sumbangan secara langsung dan tidak langsung kepada kempen ketenteraan Zionis di Palestin terutamanya McDonald, Starbuck, Nestle, Coca-cola dan lain-lain.

“Sebagai rakyat Malaysia, program ini dapat menunjukkan kebenaran kepada masyarakat dunia mengenai situasi yang sedang berlaku di Gaza.” ujar salah seorang sukarelawan Aman Palestin.

 

Syafiah Mohammad
Wartawan PEMBINA Bangi

Related Posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Jom Sertai PEMBINA

Artikel terbaru

  • Promosi Konvokesyen Dengan Cara Tarian Bukan Ciri Mahasiswa

    Bulan Oktober dan November menjadi saat yang menggembirakan bagi mahasiswa yang bergraduan setelah berjaya menamatkan pembelajarannya di universiti. Majlis konvokesyen bertambah meriah dengan beberapa aktiviti, pameran dan jualan yang diadakan serta penglibatan para pensyarah, keluarga dan saudara mara. Namun, adakah aktiviti seperti tarian yang diadakan oleh mahasiswa di Universiti Utara Malaysia (UUM) baru-baru ini sesuai…

  • 4 Mac Hilangnya Seorang Wira Islam, Palestin

    TANGGAL 4 Mac 1193 umat Islam telah kehilangan seorang pemerintah, ketua angkatan tentera yang telah melakar sejarah besar buat umat Islam. Salahuddin Al Ayubi nama yang tidak asing bagi umat Islam yang terkenal sebagai Sang Penakluk. Kata-katanya pernah dirakamkan sebagai tunjang kepada kebangkitan semangat umat Islam untuk berjihad. Umurnya mencecah 14 tahun, beliau telah menjadi…

  • Jangan Kau Lupa Peristiwa Hitam 3 Mac 1924!

    Sudah 94 tahun berlalu peristiwa hitam yang memberi luka yang dalam buat umat Islam. Detik bersejarah ini telah merakam pengakhiran bagi sistem khalifah yang sudah berdiri teguh sejah sekian lama. Sultan Abdul Hamid II merupakan khalifah yang kuat menahan empayar Turki yang hendak dirakus oleh dunia Eropah ketika itu telahpun digulingkan. Dalang yang mengkucar-kacirkan Empayar…

Ini Wilayah PEMBINA

Ikuti Pembinabangi

Anda semua dijemput untuk melawat laman facebook, twitter, flickr dan youtube pembinabangi untuk mengikuti perkembangan terbaru dan lebih lanjut maklumat tentang kami.

isikan alamat emel anda untuk sentiasa mengikuti perkembangan Pembina Bangi