Aktiviti, Belia dan Masyarakat, Berita Utama

Semakin Ramai Belia Menunjukkan Solidariti Bersama Palestin

0 127

EM4B8842

PUTRAJAYA, 23 Ogos – Semperna kempen Bulan Kemarahan Ummah, Aman Palestin dengan kerjasama Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) dan Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) telah mengadakan ‘Flashmob Gaza’ di Dataran Putra, Putrajaya, semalam.

Kira-kira seramai 200 orang awam hadir menyaksikannya sebagai tanda sokongan dan solidariti terhadap Palestin. Acara ini bertujuan memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai kezaliman rejim Zionis terhadap umat Islam di Palestin.

Di samping itu, ia juga menjadi platform menarik bagi golongan belia untuk menyatakan solidariti mereka terhadap umat Islam Palestin dengan melibatkan diri dalam acara sedemikian. Flashmob ini telah dijayakan oleh seramai 40 orang sukarelawan dari kalangan belia dan beliawanis IPT.

Sepanjang acara ini berlangsung, orang awam juga diingatkan agar meneruskan usaha memboikot produk-produk yang memberi sumbangan secara langsung dan tidak langsung kepada kempen ketenteraan Zionis di Palestin terutamanya McDonald, Starbuck, Nestle, Coca-cola dan lain-lain.

“Sebagai rakyat Malaysia, program ini dapat menunjukkan kebenaran kepada masyarakat dunia mengenai situasi yang sedang berlaku di Gaza.” ujar salah seorang sukarelawan Aman Palestin.

 

Syafiah Mohammad
Wartawan PEMBINA Bangi

Related Posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Jom Sertai PEMBINA

Artikel terbaru

  • “Isu Solat Berjemaah, Di manakah kita?”

    “Dan dirikanlah kamu solat dan keluarkanlah zakat, dan rukuklah kamu semua (berjemaah) bersama-sama orang-orang yang rukuk.” (Surah al-Baqarah ayat 43) Solat sememangnya menjadi tiang peneguh yang menjadi aset utama keluhuran agama Islam. Sejak dari kecil lagi anak-anak Muslim sepatutnya diajar untuk mendirikan solat kerana masa ini adalah masa yang sangat berharga buat mereka. Selari dengan…

  • Remaja dan Rokok?

    Isnin lepas, hatiku tergerak untuk singgah makan pada waktu tengah hari di salah sebuah restoran mamak di Sri Serdang. Kebetulan pada waktu itu juga beberapa orang adik-adik yang bersekolah pada sesi pagi singgah makan di restoran yang sama. Tampak pada gaya mereka akan kekemasan rambut yang disikat rapi, baju kemejanya kekal tuck in, dan tali…

  • SUDUT PANDANG MAHASISWA : HUDUD DAN RUU AKTA 355; DI MANAKAH KEADILANNYA?

    Baru-baru ini Malaysia digemparkan dengan isu Rang Undang-undang (RUU) Akta 355 yang diusulkan oleh Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Dewan Parlimen tempoh hari sekali gus menimbulkan beberapa respon yang baik mahupun buruk daripada pelbagai lapisan masyarakat malah isu tersebut turut membangkitkan isu hudud semula. Maka kami sebagai mahasiswa muslim juga tidak ketinggalan dalam mengambil…

Ini Wilayah PEMBINA

Ikuti Pembinabangi

Anda semua dijemput untuk melawat laman facebook, twitter, flickr dan youtube pembinabangi untuk mengikuti perkembangan terbaru dan lebih lanjut maklumat tentang kami.

isikan alamat emel anda untuk sentiasa mengikuti perkembangan Pembina Bangi