Aktiviti, Beliawanis, Berita Utama

PEMBINA Mengajak Mahasiswi Tolak Fahaman Feminisme

0 225

 10336718_843596739017674_1116276448041925832_n

SERDANG, 14 Nov – Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) UPM telah menganjurkan Bual Bicara ‘Mahasiswi Tolak Feminisme’ yang dihadiri ratusan beliawanis dan mahasiswi, bertempat di Auditorium Jurutera, Fakulti Kejuruteraan, UPM.

Dalam forum ini, Sharifah Bt. Abd Samad, AJK Unit Kajian PEMBINA menegaskan ideologi Feminisme menyerang di seluruh IPT untuk menarik golongan muda supaya mengikuti fahaman yang bertentangan ini seterusnya dijadikan sebagai senjata dalam melemahkan dan menjatuhkan Islam.

“Terdapat enam ciri utama fahaman Feminisme iaitu relatif, sekularisme, kebebasan berfikir, humanisme, pluralisme dan perjuangan gender.” tambah beliau.

Sejarah ‘kebangkitan’ menuntut hak kesamarataan gender ini telah bermula pada zaman revolusi di mana gereja mengambil alih kuasa politik dan berlaku penindasan terhadap golongan wanita dan golongan saintis.

‘Kebangkitan’ gerakan Feminisme ini mendapat sokongan serta dana daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk menjalankan kajian terhadap fahaman ini. Antara NGO di Malaysia yang turut menyebarkan pemikiran sonsang ini ialah Sister in Islam (SIS) dan Coalition of Malaysian NGOs in the UPR Process (COMANGO).

Saudari Sharifah menyeru agar semua beliawanis dan mahasiswi untuk mempertahankan Islam bersama PEMBINA dalam membanteras fahaman Feminisme yang songsang.

Forum ini, bertujuan untuk membuka minda beliawanis dan mahasiswi mengenai ancaman Feminisme yang semakin menular dalam masyarakat Islam terutamanya beliawanis dan mahasiswi IPT di seluruh Malaysia.

Mawaddah Saleh
Wartawan PEMBINA UPM

Related Posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Jom Sertai PEMBINA

Artikel terbaru

  • Promosi Konvokesyen Dengan Cara Tarian Bukan Ciri Mahasiswa

    Bulan Oktober dan November menjadi saat yang menggembirakan bagi mahasiswa yang bergraduan setelah berjaya menamatkan pembelajarannya di universiti. Majlis konvokesyen bertambah meriah dengan beberapa aktiviti, pameran dan jualan yang diadakan serta penglibatan para pensyarah, keluarga dan saudara mara. Namun, adakah aktiviti seperti tarian yang diadakan oleh mahasiswa di Universiti Utara Malaysia (UUM) baru-baru ini sesuai…

  • 4 Mac Hilangnya Seorang Wira Islam, Palestin

    TANGGAL 4 Mac 1193 umat Islam telah kehilangan seorang pemerintah, ketua angkatan tentera yang telah melakar sejarah besar buat umat Islam. Salahuddin Al Ayubi nama yang tidak asing bagi umat Islam yang terkenal sebagai Sang Penakluk. Kata-katanya pernah dirakamkan sebagai tunjang kepada kebangkitan semangat umat Islam untuk berjihad. Umurnya mencecah 14 tahun, beliau telah menjadi…

  • Jangan Kau Lupa Peristiwa Hitam 3 Mac 1924!

    Sudah 94 tahun berlalu peristiwa hitam yang memberi luka yang dalam buat umat Islam. Detik bersejarah ini telah merakam pengakhiran bagi sistem khalifah yang sudah berdiri teguh sejah sekian lama. Sultan Abdul Hamid II merupakan khalifah yang kuat menahan empayar Turki yang hendak dirakus oleh dunia Eropah ketika itu telahpun digulingkan. Dalang yang mengkucar-kacirkan Empayar…

Ini Wilayah PEMBINA

Ikuti Pembinabangi

Anda semua dijemput untuk melawat laman facebook, twitter, flickr dan youtube pembinabangi untuk mengikuti perkembangan terbaru dan lebih lanjut maklumat tentang kami.

isikan alamat emel anda untuk sentiasa mengikuti perkembangan Pembina Bangi