Aktiviti, Beliawanis, Berita Utama

PEMBINA Mengajak Mahasiswi Tolak Fahaman Feminisme

0 177

 10336718_843596739017674_1116276448041925832_n

SERDANG, 14 Nov – Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) UPM telah menganjurkan Bual Bicara ‘Mahasiswi Tolak Feminisme’ yang dihadiri ratusan beliawanis dan mahasiswi, bertempat di Auditorium Jurutera, Fakulti Kejuruteraan, UPM.

Dalam forum ini, Sharifah Bt. Abd Samad, AJK Unit Kajian PEMBINA menegaskan ideologi Feminisme menyerang di seluruh IPT untuk menarik golongan muda supaya mengikuti fahaman yang bertentangan ini seterusnya dijadikan sebagai senjata dalam melemahkan dan menjatuhkan Islam.

“Terdapat enam ciri utama fahaman Feminisme iaitu relatif, sekularisme, kebebasan berfikir, humanisme, pluralisme dan perjuangan gender.” tambah beliau.

Sejarah ‘kebangkitan’ menuntut hak kesamarataan gender ini telah bermula pada zaman revolusi di mana gereja mengambil alih kuasa politik dan berlaku penindasan terhadap golongan wanita dan golongan saintis.

‘Kebangkitan’ gerakan Feminisme ini mendapat sokongan serta dana daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk menjalankan kajian terhadap fahaman ini. Antara NGO di Malaysia yang turut menyebarkan pemikiran sonsang ini ialah Sister in Islam (SIS) dan Coalition of Malaysian NGOs in the UPR Process (COMANGO).

Saudari Sharifah menyeru agar semua beliawanis dan mahasiswi untuk mempertahankan Islam bersama PEMBINA dalam membanteras fahaman Feminisme yang songsang.

Forum ini, bertujuan untuk membuka minda beliawanis dan mahasiswi mengenai ancaman Feminisme yang semakin menular dalam masyarakat Islam terutamanya beliawanis dan mahasiswi IPT di seluruh Malaysia.

Mawaddah Saleh
Wartawan PEMBINA UPM

Related Posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Jom Sertai PEMBINA

Artikel terbaru

  • Remaja dan Rokok?

    Isnin lepas, hatiku tergerak untuk singgah makan pada waktu tengah hari di salah sebuah restoran mamak di Sri Serdang. Kebetulan pada waktu itu juga beberapa orang adik-adik yang bersekolah pada sesi pagi singgah makan di restoran yang sama. Tampak pada gaya mereka akan kekemasan rambut yang disikat rapi, baju kemejanya kekal tuck in, dan tali…

  • SUDUT PANDANG MAHASISWA : HUDUD DAN RUU AKTA 355; DI MANAKAH KEADILANNYA?

    Baru-baru ini Malaysia digemparkan dengan isu Rang Undang-undang (RUU) Akta 355 yang diusulkan oleh Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Dewan Parlimen tempoh hari sekali gus menimbulkan beberapa respon yang baik mahupun buruk daripada pelbagai lapisan masyarakat malah isu tersebut turut membangkitkan isu hudud semula. Maka kami sebagai mahasiswa muslim juga tidak ketinggalan dalam mengambil…

  • Normalisasi Penyumbang Kepada Penyuburan Islam di UNITEN

    Perkataan ‘normal’ membawa maksud suatu keadaan atau perkara yang menjadi kebiasaan. Melalui definisi ini dapat kita ketahui bahawa proses normalisasi merupakan satu proses membudayakan atau menjadikan sesuatu perkara itu seolah-olah sudah pun sebati dalam kehidupan kita. Secara amnya, normalisasi terbahagi kepada dua pecahan iaitu normalisasi posittif dan negatif. Namun, untuk menentukan sama ada normalisasi yang…

Ini Wilayah PEMBINA

Ikuti Pembinabangi

Anda semua dijemput untuk melawat laman facebook, twitter, flickr dan youtube pembinabangi untuk mengikuti perkembangan terbaru dan lebih lanjut maklumat tentang kami.

isikan alamat emel anda untuk sentiasa mengikuti perkembangan Pembina Bangi