Berita Utama, Isu Semasa, Video

Jangan Kau Lupa Peristiwa Hitam 3 Mac 1924!

0 98

Sudah 94 tahun berlalu peristiwa hitam yang memberi luka yang dalam buat umat Islam. Detik bersejarah ini telah merakam pengakhiran bagi sistem khalifah yang sudah berdiri teguh sejah sekian lama.

Sultan Abdul Hamid II merupakan khalifah yang kuat menahan empayar Turki yang hendak dirakus oleh dunia Eropah ketika itu telahpun digulingkan. Dalang yang mengkucar-kacirkan Empayar Turki adalah negara Barat, Yahudi dan Freemason

 

Sultan Abdul Hamid II adalah sultan yang begitu cekal untuk mempertahankan Kerajaan Turki Uthmaniah daripada jatuh ke kuasa Eropah yang lain pada masa pemerintahan baginda.

Kemenangan di dalam beberapa siri peperangan yang diketuai oleh Mustafa Kamal Atartuk telah dirancang rapi mengaburi mata rakayat Turki pada masa itu. Semasa pemerintahan Atartuk, dia telah mengusulkan kepada anggota Zionis Antarabangsa untuk melaksanakan projek pembubaran khalifah. Cadangan tersebut telah dipersetujui oleh anggota organisasinya sendiri. Detik hitam ini dirakamkan pada 3 Mac 1924.

Rentetan daripada itu, kedurjanaan Mustafa Kamal Attartuk yang dilantik sebagai Presiden Turki telah pun mensekularkan Turki dengan membawa mesej mahu memodenkan Turki mengikut gaya barat. Sejurus selepas sistem khalifah secara rasmi dibubarkan beliau telah mengumumkan beberapa perkara.

 1. Mewartakan pengasingan agama daripada pemerintahan negara
 2. Menutup mahkamah-mahkamah Syariah
 3. Menghapuskan jawatan Menteri Syariah dan Menteri Auqaf
 4. Membubarkan sekolah agama dengan mencampurkan pelajar lelaki dan perempuan

Mustafa Kamal Atartuk telah mensekularkan Turki dengan membawa pelbagai perubahan besar terhadap Islam

Banyak lagi perubahan ketara dan mendadak yang dilakukan oleh Atartuk antaranya ialah azan dilaungkan dalam Bahasa Turki, pemakaian yang dikaitkan dengan agama adalah diharamkan seperti mengharamkan pemakaian purdah dan tudung kepada wamita Islam dan kalender Hijrah ditukar dengan menggunakan kalender Masihi.

Semenjak kejatuhan Daulah Khilafah pada 3hb Mac 1924, umat terus ditimpa musibah yang tidak putus-putus. Kerajaan Islam kecil yang bernaung di bawah Turki sebelum ini telahpun dikaut dan dijajah oleh Eropah dan barat. Banyak berlaku perpecahan umat dan negara sehinggakan umat Islam tergantung tak bertali.

Wahai kaum muslimin,

Sehingga kini, umat Islam masih dilekakan oleh barat dengan cintakan duniawi lupakan akhirat. Adakah nasib umat Islam akan menjadi begitu sahaja mengikut peredaran masa? Adakah kita hanya menunggu kemunculan Imam Mahdi dan kedatangan Nabi Isa tanpa ada usaha dari diri?

Jangan Kau Lupa Peristiwa Hitam 3 Mac 1924!

Related Posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Jom Sertai PEMBINA

Artikel terbaru

 • Promosi Konvokesyen Dengan Cara Tarian Bukan Ciri Mahasiswa

  Bulan Oktober dan November menjadi saat yang menggembirakan bagi mahasiswa yang bergraduan setelah berjaya menamatkan pembelajarannya di universiti. Majlis konvokesyen bertambah meriah dengan beberapa aktiviti, pameran dan jualan yang diadakan serta penglibatan para pensyarah, keluarga dan saudara mara. Namun, adakah aktiviti seperti tarian yang diadakan oleh mahasiswa di Universiti Utara Malaysia (UUM) baru-baru ini sesuai…

 • 4 Mac Hilangnya Seorang Wira Islam, Palestin

  TANGGAL 4 Mac 1193 umat Islam telah kehilangan seorang pemerintah, ketua angkatan tentera yang telah melakar sejarah besar buat umat Islam. Salahuddin Al Ayubi nama yang tidak asing bagi umat Islam yang terkenal sebagai Sang Penakluk. Kata-katanya pernah dirakamkan sebagai tunjang kepada kebangkitan semangat umat Islam untuk berjihad. Umurnya mencecah 14 tahun, beliau telah menjadi…

 • Jangan Kau Lupa Peristiwa Hitam 3 Mac 1924!

  Sudah 94 tahun berlalu peristiwa hitam yang memberi luka yang dalam buat umat Islam. Detik bersejarah ini telah merakam pengakhiran bagi sistem khalifah yang sudah berdiri teguh sejah sekian lama. Sultan Abdul Hamid II merupakan khalifah yang kuat menahan empayar Turki yang hendak dirakus oleh dunia Eropah ketika itu telahpun digulingkan. Dalang yang mengkucar-kacirkan Empayar…

Ini Wilayah PEMBINA

Ikuti Pembinabangi

Anda semua dijemput untuk melawat laman facebook, twitter, flickr dan youtube pembinabangi untuk mengikuti perkembangan terbaru dan lebih lanjut maklumat tentang kami.

isikan alamat emel anda untuk sentiasa mengikuti perkembangan Pembina Bangi