Aktiviti, Belia dan Masyarakat, Berita Utama, Bicara Pimpinan, Isu Semasa

Promosi Konvokesyen Dengan Cara Tarian Bukan Ciri Mahasiswa

0 78

Bulan Oktober dan November menjadi saat yang menggembirakan bagi mahasiswa yang bergraduan setelah berjaya menamatkan pembelajarannya di universiti.

Majlis konvokesyen bertambah meriah dengan beberapa aktiviti, pameran dan jualan yang diadakan serta penglibatan para pensyarah, keluarga dan saudara mara.

Namun, adakah aktiviti seperti tarian yang diadakan oleh mahasiswa di Universiti Utara Malaysia (UUM) baru-baru ini sesuai diadakan?

Melalui video tarian yang tular di media sosial tersebut, dilihat bertentangan dengan peranan mahasiswa dalam membentuk jati diri dan tamadun bangsa walaupun ia bertujuan mempromosikan Pesta Konvokesyen ke-31 UUM yang akan diadakan pada 8 hingga 15 November ini.

Malah, tarian ala barat itu juga mencerminkan lemahnya mahasiswa pada masa kini kerana terikut dan terpengaruh dengan trend buruk dari luar yang akhirnya budaya sendiri dipinggirkan.

Banyak lagi cara yang boleh dilakukan bagi mempromosikan pesta konvokesyen tersebut seperti mempromosikan budaya dan nilai murni bangsa, mengadakan puisi, bicara ilmu dan pertandingan yang bersifat akademik.

Hedonisme tidak patut menjadi budaya di kalangan mahasiswa kerana virus ini memberi inflasi buruk yang menyebabkan mereka menjadi lesu dalam pendidikan dan pembentukan modal insan.

Tambahan pula, mahasiswa sepatutnya peka dan mengambil kisah terhadap isu-isu yang berlaku di negara kita lebih-lebih lagi ancaman terhadap ideologi dan jati diri seperti sekularisme, Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) dan LGBT.

Apa yang ingin kita katakan jika soalan asas tentang sejarah negara, identiti bangsa dan isu semasa gagal dijawab oleh mahasiswa?

Mahasiswa adalah harapan bagi menerajui negara pada masa akan datang. Jika mahasiswa hari ini sudah diracuni dan tidak diubati, sudah pasti negara kita akan mati.

 

Yusre Zulhamize Zainuddin
Ketua Biro Media Massa Pembina Bangi

Related Posts

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Jom Sertai PEMBINA

Artikel terbaru

  • Promosi Konvokesyen Dengan Cara Tarian Bukan Ciri Mahasiswa

    Bulan Oktober dan November menjadi saat yang menggembirakan bagi mahasiswa yang bergraduan setelah berjaya menamatkan pembelajarannya di universiti. Majlis konvokesyen bertambah meriah dengan beberapa aktiviti, pameran dan jualan yang diadakan serta penglibatan para pensyarah, keluarga dan saudara mara. Namun, adakah aktiviti seperti tarian yang diadakan oleh mahasiswa di Universiti Utara Malaysia (UUM) baru-baru ini sesuai…

  • 4 Mac Hilangnya Seorang Wira Islam, Palestin

    TANGGAL 4 Mac 1193 umat Islam telah kehilangan seorang pemerintah, ketua angkatan tentera yang telah melakar sejarah besar buat umat Islam. Salahuddin Al Ayubi nama yang tidak asing bagi umat Islam yang terkenal sebagai Sang Penakluk. Kata-katanya pernah dirakamkan sebagai tunjang kepada kebangkitan semangat umat Islam untuk berjihad. Umurnya mencecah 14 tahun, beliau telah menjadi…

  • Jangan Kau Lupa Peristiwa Hitam 3 Mac 1924!

    Sudah 94 tahun berlalu peristiwa hitam yang memberi luka yang dalam buat umat Islam. Detik bersejarah ini telah merakam pengakhiran bagi sistem khalifah yang sudah berdiri teguh sejah sekian lama. Sultan Abdul Hamid II merupakan khalifah yang kuat menahan empayar Turki yang hendak dirakus oleh dunia Eropah ketika itu telahpun digulingkan. Dalang yang mengkucar-kacirkan Empayar…

Ini Wilayah PEMBINA

Ikuti Pembinabangi

Anda semua dijemput untuk melawat laman facebook, twitter, flickr dan youtube pembinabangi untuk mengikuti perkembangan terbaru dan lebih lanjut maklumat tentang kami.

isikan alamat emel anda untuk sentiasa mengikuti perkembangan Pembina Bangi